Рада ввела відеофіксацію правил дорожнього руху та штрафні бали

large_im578x383-pdr.jpgНародні депутати ухвалили закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, який передбачає запровадження автоматичної фото- й відеофіксації порушень правил дорожнього руху та системи штрафних балів для водіїв транспортних засобів

За відповідне рішення проголосувало 267 народних обранців, передаєЕспресо.TV.

Як зазначається в пояснювальній записці до закону №2562, документ запроваджує нові види адміністративного стягнення — штрафні бали, установлює розмір штрафу або кількість штрафних балів за певні види порушень, надає повноваження щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення уповноваженим працівникам підрозділів Патрульної служби, поліції та працівникам відповідних підрозділів МВС.

Зазначений закон також передбачає запровадження систем автоматичної фотозйомки і/або відеофіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Відповідно до тексту ухваленого закону, штрафи за порушення Правил дорожнього руху нараховуватимуться водіям після використання штрафних балів.

У документі зазначено, що кожного року громадянину, який має право керування транспортними засобами, з початку й до кінця року нараховуватимуться 150 штрафних балів, після використання яких у випадку порушення ПДР порушник повинен буде платити штрафи.

Крім того, закон містить норму, згідно з якою уповноважений працівник Національної поліції матиме змогу стягувати штраф на місці за допомогою безготівкових платіжних пристроїв.

Як зауважив під час виступу з трибуни парламенту народний депутат з фракції «Народний фронт» Антон Геращенко, ухвалення  закону дасть змогу суттєво підвищити безпеку руху на дорогах. При цьому він пояснив, що система штрафних балів запроваджується з огляду на ситуацію в країні та зубожіння населення через ведення неоголошеної війни з Росією.

Зокрема, Геращенко навів приклад, що штрафні бали убезпечать водіїв транспортних засобів лише в трьох випадках перевищення швидкості — щоразу за перевищення швидкості стягуватиметься по 50 балів.

Водночас, перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе запевнила парламентаріїв, що закон дозволяє вилучати права лише за рішенням суду.

Теги: